Alaikäisten maahanmuuttajien Vihdin ryhmäkodissa yksikön johtajana työskentelevä Johanna Suominen tuli Solumille kesäkuussa 2022. Työ ryhmäkodissa on antanut asioihin aivan uudenlaista perspektiiviä ja merkityksellisyyden tunne on läsnä työssä päivittäin.

Lue alta, miten Johanna päättyi Solumille ja millaista työ on!

“Enpä tiennyt, millainen onni minulla kävi!”

Kun Johanna aloitti Solumilla ensin Vihdin ryhmäkodin vastaavana sairaanhoitaja, oli ryhmäkoti avattu vasta pari viikkoa aiemmin.

“Asiakkaat olivat jo odottamassa talossa ja tälle alalle täysin ummikkona pääsin hommiin heti,” Johanna muistelee.

Koska Johanna oli aluksi ainut sairaanhoitaja talossa, ei perehdytysapua ollut ihan vieressä saatavilla. Onneksi sisaryksikön sairaanhoitaja auttoi hyvin alkuun. Työ tuli tutuksi nopeasti ja uuden oppiminen oli jatkuvaa.

“Syksyllä 2022 osallistuin työni puolesta THL:n Paloma-koulutuspäiville, jossa käsiteltiin monipuolisesti eri maahanmuuttajiin liittyviä aiheita. Siellä sain mieleeni vahvan ajatuksen siitä, että löysin ehkä alan vahingossa, mutta olen ehkä tullut jäädäkseni.”

Johanna oli valmistunut sairaanhoitajaksi jo 20 vuotta aikaisemmin ja toiminut monipuolisesti terveydenhuollon eri paikoissa. Kun uusi urasuunta alkoi kolkutella mielessä, Johanna päätyi hakemaan työtä Solumilta.

“Enpä tiennyt, millainen onni minulla kävi! Huomasin melko nopeasti löytäneeni alan, joka on varsin mielenkiintoinen ja koukuttava. Työ itsessään oli itsenäistä ja sitä sai tehdä rauhassa omasta työhuoneesta käsin, mutta kuitenkin osittain tiimin jäsenenä. Palkkakin oli korkeampi, mihin olin tottunut terveydenhuoltoalan yksiköissä,” Johanna kuvailee.

Matka yksikön johtoon

Runsaan vuoden työskentelyn jälkeen Vihdin ryhmäkotiin haettiin johtajalle sijaista ja Johanna päätti tarttua mahdollisuuteen. Se kannatti, sillä lyhyt sijaisuus johtikin vakinaistamiseen ja Johannasta tehtiin Vihdin ryhmäkodin johtaja syksyllä 2023.

“Vain hetkeä ennen johtajan saappaisiin hyppäämistä olin tehnyt päätöksen lähteä opiskelemaan terveys- ja sosiaalialan johtamisen ylempää ammattikorkeakoulututkintoa, koska urani kehittäminen tähän suuntaan oli alkanut kiinnostaa uudella lailla.”

Johanna huomasi kuitenkin, että ryhmäkodilla oli alussa niin hektistä, että hän päätti lykätä opintoihin hakemista vähän eteenpäin. Tuntui järkevältä keskittyä ensin kunnolla johtajan työtehtäviin ja kunnolliseen perehtymiseen.

“Olen nyt toiminut johtajana 3 kuukautta ja päätöstä en ole katunut. Toimin ensimmäistä kertaa esimiesasemassa, joten opeteltavaa on ollut paljon, mutta olen saanut hyvin tukea ja opastusta organisaation eri tahoilta.”

“Johtamisen opintoja en ole unohtanut, vaan suunnittelen hakevani niihin tulevana keväänä, koska haluan vahvistaa osaamistani johtamisen saralla,” Johanna jatkaa.

Merkityksellisyyttä työstä

Työssään ryhmäkodin sairaanhoitajana Johanna sai kokea monia merkityksellisiä kohtaamisia  maailman eri puolilta tulleiden nuorten kanssa. Samalla perspektiivi on todella laajentunut, sillä eri kulttuureissa on erilaisia terveyskäsityksiä. Kaiken ohella Johanna on oppinut, että länsimaiseen sivistykseen kuuluvaa perustietämystä terveyden- ja sairaudenhoidosta on tullut pidettyä liian itsestäänselvänä.

“Monta kertaa ohjatessani asiakkaitani esimerkiksi röntgenkuvaukseen tai rokotuksille olemme joutuneet aloittamaan aivan perusasioista: mitä tarkoittaa röntgenkuva tai mitä tarkoittaa rokotus. Se on opettanut itseäni katsomaan asioita uusista suunnista,” Johanna kertoo.

Johtajana Johanna on puolestaan päässyt katsomaan toisesta suunnasta sitä, miten herkkä asia on työhyvinvointi ja -viihtyvyys ja miten pitkäjänteistä ja kärsivällistä työtä vaatii kaikenlainen kehittäminen työyhteisössä.

“Kärsimättömyyteen taipuvaiselle ihmiselle tämä on ollut hyvää koulutusta! Toisaalta olen ymmärtänyt myös sen, mitä Suomessa tarkoittaa työelämätaidot ja ammattiosaaminen ja olen alkanut arvostaa näitä asioita uudella tavalla.”

“Pidän työstäni kovasti, koska meillä on mukava työyhteisö ja mukavat asiakkaat ja koen työmme täällä ryhmäkodilla merkitykselliseksi. Muutama kuukausi sitten yksikkömme muutti uusiin tiloihin, joihin olemme olleet erityisen tyytyväisiä,” Johanna summaa.