Solumin maahanmuutopalveluissa ohjaajana työskentelevä Riina Friman tuli Solumille syyskuussa 2022 ja uutta uraa ei toden totta ole tarvinnut katua! Annetaan Riinan kertoa, että miten hän päätyi Solumille töihin ja millaista on työ maahanmuuttajien parissa.

Työ tukee opintoja

Riina on koulutukseltaan lähihoitaja ja perustason ensihoitaja, eikä hänellä ollut Solumilla aloittaessaan aikaisempaa työkokemusta maahanmuuttajien tai turvapaikanhakijoiden kanssa työskentelystä. Myös vastaanottokeskusten arki oli Riinalle uutta.

Olin jo tehnyt päätöksen lähteä silloisesta työpaikastani, kun vanha työkaveri entisestä työpaikasta soitti ja kysyi, että kiinnostaisiko minua tulla työskentelemään vastaanottokeskuksen maailmaan,” Riina muistelee siirtymistään Solumille.

Solum kannustaa työntekijöitään kehittymiseen ja opiskeluun, siksi myös Riina opiskelee tällä hetkellä töidensä ohella sairaanhoitajaksi JAMK:issa. Hän työskentelee kokoaikaisesti ohjaajana ja opiskelee monimuotototeutuksella.

“Koulun ja opiskelun yhdistäminen on ollut helppoa ja mielekästä, vaikka hommaa riittää! Olen saanut soviteltua työvuorot koulun aikataulujen kanssa helposti yhteen. Koen, että maahanmuuttajien kanssa työskennellessä olen saanut uutta näkökulmaa opintojeni tueksi,” Riina iloitsee.

Elämän paras päätös!

Riina kokee, että hän päässyt nykyisessä työssään oppimaan paljon uutta. Tiedon määrä, jonka hän kartuttanut tätä työtä tehdessään on valtava. Riina on päässyt lähietäisyydeltä näkemään, miten maahanmuuttopalveluiden prosessi toimii ja tämä on on ollut erityisen mielenkiintoista.

“Päivääkään en vaihtaisi pois nykyisestä työstäni Solumin Maahanmuuttopalveluissa. Oli yksi elämäni parhaimmista päätöksistä lähteä kokeilemaan jotain uutta ja mielenkiintoista.”

“Asiakkaat ovat aivan todella ihania, ja kohtaamiset merkityksellisiä. Työpaikallani erityistä on vahva yhdessä tekemisen meininki ja ilmapiiri on todella hyvä. Teemme töitä sydämellä yhdessä,” Riina jatkaa.

Entä miltä näyttää Riinan tulevaisuus?

Vielä aiemmin Riinalla oli uransa suhteen mielestään selvät sävelet – hän halusi tehdä töitä ensihoidossa. Nykyinen työ Solumilla on kuitenkin herättänyt kiinnostuksen perhe- ja kriisityötä kohtaan.

“Urani kannalta koen tärkeäksi, että työantajani Solum on sellainen, joka mahdollistaa opiskelun, työssä kehittymisen sekä jos vain rahkeet riittää niin urakehityksen esimerkiksi esimiestehtäviin,” Riina kertoo.

Riina näkeekin ehdottomasti vain mahdollisuuksia Solumin palveluksessa, niin maahanmuutopalveluissa kuin esimerkiksi myös lastensuojelutyön parissa.

Työkavereita putkimiehestä pappiin

Riinan mukaan työ sopii henkilölle, joka haluaa haastaa itseään ja oppia jotain uutta. Työssä pääsee tapaamaan paljon ihmisiä erilaisilla taustoilla ja jokainen päivä on erilainen. Tämä tekee työstä erityisen mielenkiintoista.

“Asiakascasejen kanssa hypätään helposti syvään päätyyn, joten tässä työssä tarvitaan myös kykyä sietää erilaisia tarinoita ja kohtaamisia. Työn luonne vaatii myös toimeliaisuutta ja itseohjautuvuutta. Kollegoiden tuki on korvaamatonta,” Riina kuvailee työtään ja jatkaa:

Tämän työn hienous piilee siinä, että voit tulla rohkeasti alalle tekemään työtä. Työyhteisöstä löytyykin työkavereita putkimiehestä pappiin!”

Asiakkaiden kanssa koetaan päivittäin mieleenpainuvia ja tunteikkaitakin kohtaamisia. Riina on työssään kokenut monet itkut ja naurut yhdessä asiakkaiden kanssa. Onnistumisen tunteita Riina kokee työssään kun asiakkaalta saa välitöntä aitoa palautetta ja luottamusta.

“Muistan kun veimme kollegan kanssa kaksi vanhempaa rouvasasiakasta asunnolle, he alkoivat kyynelehtimään. Se oli konkreettinen muistutus siitä, miten voimme auttaa asiakkaita. Työ sisältää paljon aitoja kohtaamisia. Ihmisten kohtaaminen herkkyydellä on tämän työn supervoima!,” Riina luonnehtii.

Yhteistä tekemistä asiakkaiden kanssa järjestään niin arkeen kuin juhlaan. Riina kertoo, että kesällä asiakkaiden kanssa on pelattu yhdessä pihapelejä, seuraavaksi järjestetään yhteiset pikkujoulut. Arjen keskellä iloa päiviin tuovat yhteiset kahvihetket.

“Omalla vastuualueellani olen pitänyt Migrin koulutusmateriaalien mukaista suomalaisen yhteiskunnan kurssia. Teemme työtä monikielisesti, joten esimerkiksi tällaisissa koulutustilanteissa yksi tärkeimmistä työkavereista on tulkki,” Riina kuvailee.