Solumin lastensuojelupalveluissa työskentelevä projektijohtaja Jussi Savonen aloitti Solumilla marraskuussa 2023 ja jo lyhyessä ajassa Jussi vakuuttui siitä, miten Solumin arvot näkyvät ja välittyvät yrityksen arjessa.

Töihin edelleen kepein askelin

Jussin ura lastensuojelun parissa alkoi jo vuonna 1995 eli vuotta myöhemmin kuin Solum on perustettu. Sosiaalialalla hänen on tullut toimittua erilaisissa tehtävissä niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella ja viimeiset 21 vuotta ovat vierähtäneet johtajana.

Koulutukseltaan Jussi on sosionomi, perhe- ja psykoterapeutti sekä työnohjaaja. Vaikka alunperin puoleensa veti niin sotilasura kuin teollinen muotoilukin, niin hän päätyi lopulta opiskelemaan sosiaalialaa.

“Tätä valintaa en muuten ole monenakaan päivänä katunut näiden lähes kolmenkymmenen vuoden aikana. Edelleen kiiruhdan töihin kepein askelin,” Jussi kuvailee ja jatkaa:

“Työ lastensuojelussa antaa monipuolista viritystä elämään ja pidän ihmisten auttamisesta ja ihmisistä ylipäätänsä. Perheiden tarinat rikastuttavat mielestäni myös omaa elämääni. Samoin upeat työryhmät, joiden kanssa olen saanut kunnian työskennellä.”

Kun hyvä alkaa kiertää

Solumissa Jussia kiinnosti erityisesti perheyrittäjyys ja kotimaisuus – näissä yhdistyvät myös Jussille tärkeät arvot: perhe ja koti. Parasta on, että jo lyhyessä ajassa Jussi on saanut huomata, että arvot ovat toden totta läsnä yrityksen jokapäiväisessä arjessa.

“Toisista pidetään huolta ja työtä tehdään yhdessä. Lastensuojelupuolella tämä välittyy nuorille, joita moniammatillisesti hoidamme, kasvatamme ja kuntoutamme – hyvä alkaa kiertää,” Jussi iloitsee.

Tästä esimerkkinä Jussi kuvailee tarinaa Vihdissä sijaitsevasta nuorisokoti Vanamosta, jossa nuorisokodin nuoret tapaavat vanhainkodin asukkaita. Nuoret ulkoiluttavat ikäihmisiä, käyvät laulamassa ja ihan vain juttelemassa. Sukupolvet kohtaavat, sillä joiltain nuorilta puuttuvat isovanhemmat tai he ovat etäällä. Ikäihmiseltä saattaa puolestaan puuttua oma lapsi, lapsenlapsi tai he asuvat kaukana.

“Mikään ei korvaa aitoa kohtaamista ja tässä nuorten ja ikäihmisten tapaamisissa on jotain todella kaunista, herkkää ja inhimillistä,” Jussi luonnehtii.

Moniammatillisilla työryhmillä haasteita vastaan

Lastensuojelun haasteet liittyvät tällä hetkellä problematiikan monimuotoisuuteen. Jussin mukaan nuorella saattaa olla useita diagnooseja, monia eri sijoituksia ja sosiaalityöntekijät ovat vaihtuneet tiuhaan.

“Meillä Solumilla tähän on vastattu moniammatillisilla työryhmillä, koulutuksilla ja tiiviillä yhteystyöllä niin nuorten, perheiden kuin sosiaalityöntekijöiden kesken. Asiaan on havahduttu myös sosiaalitoimissa ja tulevaisuudessa pyrkimyksenä onkin, että sama sosiaalityöntekijä seuraa nuoren mukana sijoituksen alusta loppuun,” Jussi kertoo.

Solumin lastensuojelupalveluissa eri ikäisiä osaaja on vajaa neljäkymmentä. Harkiten ja suunnitelmallisesti kasvaen jatkossa enemmänkin.

“Tulevaisuudessakin haluamme olla toimija, joka tunnetaan laadukkaasta työstään. Haluamme, että toimintamme luo pohjan ja hyvän kasvualustan nuorille. Samalla haluamme, että työntekijämme kokevat ylpeyttä ollessaan osa tätä isoa perhettä.”