Autismi ja nepsy-tietoisuus - Solum Yhtiöt

Autismitietoisuuden viikkoa vietetään tänä vuonna 31.3.–6.4.2025, ja sen tavoitteena on lisätä ymmärrystä ja tietoa autismikirjosta. Autismiliiton tämän vuoden teemana on autismikirjon ihmisten työelämään liittyvät epäkohdat, mikä on erittäin tärkeä aihe, johon jokaisen kannattaa tutustua heidän sivuillaan. Tässä blogikirjoituksessa kerromme yleisesti autismikirjon tietoisuuden lisäämiseen merkityksestä ja siitä, miten Solumin asumispalveluyksiköissä aihetta lähestytään. 

Autismikirjo ja sen tunnistamisen merkitys 

Autismikirjosta saadaan jatkuvasti uutta tutkimustietoa, joten ei ole yllättävää, että kaiken uuden omaksuminen voi olla haastavaa. Tämä voi johtaa siihen, että etenkin neurotyypillisillä henkilöillä, eli heillä, jotka eivät itse ole kirjolla, on vaikeuksia tunnistaa autismikirjoon viittaavia piirteitä. Pahimmillaan tästä voi seurata vääriä tai harhaanjohtavia diagnooseja. Siksi autismikirjon tietoisuuden lisääminen on erittäin arvokasta.  

On tärkeää ymmärtää, että autismikirjolla oleminen ei tarkoita, että henkilö tarvitsisi kuntoutusta tai hoitoa. Monet pystyvät käyttämään piirteitään vahvuuksinaan ja elämään itsenäistä arkea. Kuitenkin autismikirjon oireet voivat aiheuttaa haasteita esimerkiksi vuorovaikutuksessa, kommunikoinnissa, aistitiedon käsittelyssä sekä toimintakyvyn ylläpitämisessä. On myös yleistä, että autismikirjon henkilöllä on muita liitännäisvaikeuksia, kuten mielenterveysongelmia tai syömishäiriöitä. Moni kirjolla oleva on jossain vaiheessa elämää kokenut olevansa erilainen tai huonompi kuin muut, mikä on voinut johtaa piirteiden peittelyyn eli maskaamiseen.  

Solumilla pyrimme luomaan kaikille turvallisen, lämpimän ja kodinomaisen ympäristön, jossa jokainen uskaltaa olla oma itsensä. Tämä luo ihanteellisen pohjan kuntoutukselle, sillä maskaamisen sijaan energiaa jää omien vahvuuksien hyödyntämiseen ja tavoitteiden työstämiseen.  

Ymmärtävä kohtaaminen

Autismikirjo kattaa laajan kirjon neurobiologisia poikkeavuuksia, jotka vaikuttavat yksilön tapaan kokea maailmaa, kommunikoida ja olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa. On tärkeää ymmärtää, että jokainen autismikirjon henkilö on ainutlaatuinen, ja heidän tarpeensa sekä vahvuutensa vaihtelevat. Tietoisuuden lisääminen auttaa purkamaan ennakkoluuloja ja tukee inklusiivisemman yhteiskunnan rakentamista.  

”On olemassa erilaisia ihmisiä, jotka ajattelevat asioista eri tavalla ja näkevät asioita erilaisesta perspektiivistä. Jotkut meistä saavat syntymälahjana aivot käyttöjärjestelmällä A ja toiset käyttöjärjestelmällä B. Ei se ole sen kummempaa.”
Merja Vauhkonen, Solumin nepsy-valmentaja

Solumin nepsy-valmentaja Merja Vauhkonen

Solumin nepsy-valmentaja Merja Vauhkonen

Autismikirjon diagnoosin saaminen 

Autismikirjon diagnoosin saaminen ei ole helppo eikä nopea prosessi. Jonot tutkimuksiin ovat pitkiä, eikä kaikkia edes oteta jonoon, mikäli oireilu ei ole tarpeeksi “voimakasta” tai “haitallista”. Tämä on aiheuttanut turhautumista monissa, jotka epäilevät olevansa kirjolla. Ammattilaisen tekemä diagnoosi voi olla merkityksellinen, sillä se tarjoaa virallisen selityksen monille piirteille ja lisää itseymmärrystä. Kaikille diagnoosin saaminen ei kuitenkaan ole mahdollista, vaikka se voisi parantaa elämänlaatua.  

On tärkeää muistaa, että autismikirjo ei ole sairaus, eikä siihen ole lääkehoitoa. Monet vertaistukiryhmät, niin järjestöissä kuin sosiaalisessa mediassa, ovat kaikille avoimia. Niihin voi osallistua, jos kokee samaistuvansa autismikirjon piirteisiin tai aihepiiri muuten kiinnostaa. Kaikki eivät virallista diagnoosia kaipaakaan, vaan monelle riittää itse perehtyminen asiaan ja tietoisuus siitä, miten se vaikuttaa omaan elämään ja arkeen.  

Toisaalta on myös ihmisiä, joilla on nuoruudessa todettu autismikirjon häiriö, mutta he eivät vieläkään oikein käsitä, mitä se käytännössä tarkoittaa. Psykoedukaation merkitys on valtava.  

Solumin lähestymistapa yksilöllinen tuki ja nepsy-valmennus 

Solumin asumispalveluyksiköissä pyritään luomaan ympäristö, jossa jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi ja hyväksytyksi omana itsenään. Nepsy-valmennus on yksi keino tukea asiakkaita heidän arjessaan. Valmennuksessa keskitytään yksilöllisiin tavoitteisiin ja vahvuuksien hyödyntämiseen.  

”Työskentelen Solumilla ratkaisukeskeisenä neuropsykiatrisena valmentajana. Toimenkuvaani kuuluu Solumin yksiköissä asuvien autismikirjon ja neurokirjon asiakkaiden tukeminen valmennusten avulla ja olla tukemassa oma-ohjaajuutta.”
Merja Vauhkonen, Solumin nepsy-valmentaja 

Valmennuksessa voidaan työskennellä esimerkiksi arjen hallinnan, itsensä hyväksymisen tai tunteiden säätelyn parissa. Tavoitteena on löytää yhdessä asiakkaan kanssa toimivia keinoja arjen haasteisiin ja tukea itsenäistä elämää. 

Solumin yksiköissä aiheeseen samaistuvien asiakkaiden kanssa on tutustuttu esimerkiksi Mielenterveystalon autismikirjon omahoito-ohjelmaan, etsitty vertaistukea eri somekanavilta sekä kokeiltu erilaisia menetelmiä oman toimintakyvyn tukemiseen.  

Lisää ymmärrystäsi 

Autismitietoisuuden viikko tarjoaa erinomaisen tilaisuuden lisätä ymmärrystä autismikirjosta ja pohtia, miten voimme tukea autismikirjon henkilöitä yhteiskunnassamme. Solumilla olemme sitoutuneet luomaan ympäristön, jossa jokainen voi olla oma itsensä ja hyödyntää vahvuuksiaan täysimääräisesti.  

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi 

Liity mukaan Solumin matkalle! Uutiskirjeen kautta pääset seuraamaan arjen tarinoita, ajankohtaisia tapahtumia ja vapaita asiakaspaikkoja. Jaamme myös inspiroivia urapolkuja ja vinkkejä uusista työmahdollisuuksista. Yhdessä rakennamme parempaa sote-alaa – tilaa uutiskirje ja pysy kuulolla!

Tilaa uutiskirje >>