Keikkatyöntekijänä, kesätyöntekijänä mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumisyksikössä.

Sosiaali- ja terveysala on monelle kesä- ja keikkatyöntekijälle palkitseva ympäristö – alalla pääsee vaikuttamaan aidosti ihmisten elämään.

Olitpa sitten avustamassa ikäihmisiä arjen askareissa, tukemassa lapsiperheitä tai työskentelemässä mielenterveyskuntoutujien parissa, sote-alan kesä- ja keikkatyö tarjoaa sekä käytännönläheisiä työtehtäviä että merkityksellisiä kohtaamisia.

Tässä blogissa jaamme kokemuksia kesä- ja keikkatyöstä Solumilla. Lue alta millaisia taitoja työskentely sote-alalla kehittää!

Ihmisten auttaminen, sosiaalisuus ja aktiivinen ote arjen askareisiin ohjaavat sote-alalle

Solumin yksiköissä tarjolla on säännöllisesti työmahdollisuuksia keikkalaisille, kesätyöntekijöille sekä sijaisille avustaviin työtehtäviin.

”Avustavan työntekijän tehtävät eivät vaadi aikaisempaa työkokemusta tai pohjakoulutusta, joten ne sopivat erinomaisesta uransa alkuvaiheessa oleville nuorille”, yksikön johtaja Sari Ruuska Solumilta kertoo.

Sote-alalla työn ytimessä on toisten ihmisten auttaminen. Kyky asettua toisen asemaan ja ymmärtää heidän tarpeitaan ja tunteitaan on välttämätöntä, jotta voi tarjota inhimillistä ja yksilöllistä hoitoa.

Sari Ruuskan mukaan tärkeimpiä ominaisuuksia hakeutuessa avustavan työntekijän tehtäviin sote-alalle ovat:

  • Sosiaalisuus ja avoimuus
  • Halu oppia uutta
  • Muiden kunnioittaminen
  • Aktiivinen ote arjen askareisiin

Avustavan työntekijän tehtäviä voit tehdä myös osa-aikaisesti kesällä! Solumille kesätöihin hakeutuvilta edellytämme muutamia pakollisia seikkoja:

  • 16 vuotta täyttänyt
  • Hygieniapassi
  • Myös ajokortista on iso hyöty
Avustavan kesätyöntekijän tehtäviä sote-alalla.

Avustavan työntekijän tehtäviin kuuluu arjen askareissa, kuten ruuan valmistuksessa auttaminen.

“Sote-ala on oma juttuni”

Toisten ihmisten auttaminen on palkitsevaa ja inspiroivaa työtä. Moni Solumilla kesän tai lyhyen keikkatyön ajan työskennellyt kokee sosiaali- ja terveysalan omakseen heti ensi kosketuksesta ja hakeutuu kesätyön jälkeen esimerkiksi opiskelemaan alaa. Kesätyö ihmisläheisellä, vuorovaikutustaitoja kasvattavalla alalla tarjoaa mainion pohjan monella muulla alalla toimimiseen tai opiskeluun.

Ohjaajana keikkatyötä tekevä Minttu kertoo seuraavaa:

”Olen tehnyt töitä Solumilla keikkalaisena ja kesäisin jo 4 vuotta. Ohjaajan työhön vaadittava lähihoitajan tutkinto minulta löytyy ennestään, nykyään opiskelen psykologiaa yliopistossa.

On ollut ehdottomasti vahvuus opinnoissani, että minulla on kokemusta mielenterveysasiakkaiden kanssa työskentelystä. Käytännön kokemus on helpottanut merkittävästi opintojen suorittamista mielenterveyskursseilla, kun aihealueet ovat ennestään tuttuja työn myötä. Tulevien asiakkaiden kohtaaminen ei jännitä juurikaan, kun siitä on jo kokemusta.”

Työskentely haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten, kuten ikäihmisten tai turvapaikanhakijoiden kanssa, voi olla myös haastavaa. Kärsivällisyys ja avarakatseisuus auttavat käsittelemään vaikeita tilanteita ja toimimaan rauhallisesti myös tilanteissa, jotka ovat itselle entuudestaan vieraita.

”Meille kenelle tahansa voi tapahtua mitä vain. Tilanne voisi olla toisenlainen: asukas voi olla ohjaaja ja toisin päin. Elämä on mutkikas ja joskus arvaamaton. On tärkeää ymmärtää asiakkaita ja olla avarakatseinen.”
– Kristiina, ohjaaja

”Työ on antanut perspektiiviä: asiat eivät ole mustavalkoisia.”
– Moona, avustava työntekijä

Työkokemuksen kartuttaminen on tärkeää

Sote-alalle hakeutuvalle rohkea heittäytyminen on tärkeää. Ihmisten kohtaamisesta ja asiakkaiden voinnin tarkastelusta voi oppia lisää vain kokemuksen kautta.

“Pelisilmä asiakkaiden vointiin kehittyy kokemuksen myötä. Henkilökohtaisesti minua kiinnostaa ihmismielen toiminnan havainnointi: miten saisin asiakkaan motivoitumaan ja sitoutumaan esimerkiksi kuntoutumisen tavoitteisiin. On tärkeää ymmärtää, miten ihminen toimii omassa pahassa olossa, ja miten se näkyy asiakkaiden toiminnassa.”
– Minttu, kesätyöntekijä

Mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön, kasvaa ja kouluttautua lisää innostavat monia Solumilla kesä- ja keikkatöissä työskenteleviä pysymään alalla ensikosketusta pidempäänkin. Me Solumilla kohtaamme kaikki avarakatseisesti ja lämpimästi – asiakkaista työntekijöihin.

”Parasta on mukava työporukka ja positiivinen ilmapiiri. Työ on mukavaa ja rentoa: ei ole jatkuva kiire ja uutta pääsee oppimaan.”
– Emilia, avustava työntekijä

Kiinnostuitko työmahdollisuuksista Solumilla? Hae mukaan joukkoomme!
Katso työpaikat urasivustolta >>