Nepsy-diagnoosit ovat viime vuosina olleet kasvussa. Parempi tuntemus aiheesta helpottaa nepsy-oireisten ihmisten kohtaamista ja auttaa heitä saamaan tarvitsemaansa tukea ja apua.
Nepsy-valmentajamme Merja Vauhkonen tukee Solumin asiakkaita matkalla kohti sopivan itsenäistä ja tyydyttävää arkea. Blogisarjassa Merja kertoo työstään nepsy-valmennusten parissa.
Nepsy-haasteiden ymmärtäminen on tärkeää kaikessa sosiaalityössä
Hoitamaton ja diagnosoimaton nepsy-diagnoosi on voinut muuttaa elämänkulkua niin, että elämänlaatu on huonontunut pitkällä aikavälillä.
”Koskaan ei ole liian myöhäistä lähteä tutkimaan voisiko haasteiden takana olla nepsy-pulmia.
Jos ihminen kokee, ettei häntä ymmärretä, eikä hän koe tulleensa kuulluksi ainutkertaisena ja upeana tyyppinä, se voi viedä mieltä matalalle ja masentaa ihmisen”, Solumin nepsy-valmentaja Merja Vauhkonen kuvailee.
Nepsy-haasteiden ymmärtäminen on tärkeää, jotta ihmisiä osataan kuunnella ja heidän kuormituksensa taustasyitä ymmärtää paremmin. Erityisesti sosiaali- ja terveysalalla työskentelevillä on tärkeä olla perustietoa nepsy-asioista, jotta asiakas tulee kohdatuksi kokonaisvaltaisesti.
“Yksi perusasioista on se, että ymmärrettäisiin neuropsykiatristen piirteiden elämänpituisuus. Nepsy-haasteet on saatu syntymälahjana. ADHD on tutkitun tiedon mukaan aivojen kehityksellinen häiriö, eikä se synny jossain vaiheessa ikää. Neuropsykiatriset haasteet ovat monialaista ja ilmenemismuotoja on monia. Ei ole mitään tiettyä ikää, jossa nepsy-haasteet ilmenevät.”
Osa nepsy-haasteisista pärjää ilman tukea, toiset taas tarvitsevat vahvaa tukea koko elämänsä ajan.
Nepsy-valmennuksissa omaa itseä ja elämänkatsomusta tarkastellaan avoimin silmin. Kuormittavien asioiden näkeminen voi antaa ymmärrystä itseä kohtaan ja auttaa avaamaan isojakin solmuja elämässä.
Onko nepsy-diagnoosi pelkkä muoti-ilmiö?
Nepsy-diagnoosit, eri neuropsykiatrisia haasteita kokevien ihmisten diagnoosit, ovat viime vuosina lisääntyneet merkittävästi. Taustalla on kasvava tieto ja ymmärrys nepsy-haasteista ja niiden kirjon moninaisuudesta.
“On mahtavaa, että tietoisuus kasvaa ja ihmiset uskaltavat vapaammin puhua elämänsä haasteista. Näitä haasteita on ollut olemassa aina. Avoimuuden kautta ymmärrys siitä kasvaa, miten paljon erilaisia ihmisiä tässä maailmassa asuu.”, Merja Vauhkonen kuvailee.
Nepsy-asiat eivät ole muoti-ilmiö, vaan haaste, joka tulee ottaa vakavasti. Hoitamattomana nepsy-haasteet voivat altistaa esimerkiksi päihdehäiriöille ja masennukselle.
Nepsy-asiat ovat pinnalla ja niistä puhutaan avoimesti aiempaa enemmän. Aiheesta voi helposti löytää elokuvia, sarjoja ja somekeskustelua. Sosiaalisessa mediassa on paljon tilejä, joilla ammattilaiset jakavat tietoutta tai kokemusasiantuntijat kertovat tarinoita elämänsä haasteista ja niiden kanssa selviämisestä. Kokemuksellinen tieto on tärkeää: kun samaistumispintaa on saatavilla enemmän, omiin haasteisiin uskalletaan lähteä hakemaan apua aiempaa herkemmin.
Samalla neuropsykiatrisia haasteita ymmärretään edelleen liian vähän.
“Kuka tahansa voi vaikuttaa joskus yliaktiiviselta tai keskittymiskyvyttömältä, mutta ei käytöksen syynä ole aina ADHD. Näen, ettei häiriötä ole vielä riittävästi tunnistettu”, Merja Vauhkonen toteaa.
Teksti on Solumin nepsy-valmentaja Merja Vauhkosen Nepsytyö näkyväksi -blogisarjan kolmas osa.
Osa 1: Mitä on nepsy-valmennus? – Matka kohti sopivan itsenäistä arkea
Osa 2: 3 keinoa neuropsykologisten oireiden hallintaan
Tilaa Solumin uutiskirje sähköpostiisi
Haluatko kuulla viimeisimmät uutiset Solumin toiminnasta? Uutiskirjeestä kuulet ensimmäisenä mitä Solumissa tapahtuu. Kerromme tarinoita arjesta sekä vapaista asiakaspaikoista. Vinkkaamme kiinnostuneille myös uusista työmahdollisuuksista.